Saturday, September 3, 2016
Petai masak tempoyak
BAHAN-BAHAN :
1 mangkuk kecil isi petai (belah 2)
4 tbsp tempoyak durian
1/2 labu bawang besar
cili api tumbuk (ikut citarasa)
1 ulas bawang putih
1 hiris kunyit hidup
segenggam ikan bilis
sedikit air
minyak untuk menumis
1 helai daun kunyit (jika ada)
garam, gula secukup rasa
CARA-CARA :
Kisar tempoyak bersama kunyit dan bawang hingga halus
panaskan minyak secukupnya untuk menumis
tumis bahan kisar sehingga naik bau
masukkan cili tumbuk (lebih pedas lebih umphhh)
kacau rata dan masak hingga terbit minyak
masukkan ikan bilis
tuangkan sedikit air dan masak lagi
kemudian tambahkan petai
dan masak hingga petai kecut
masukkan daun kunyit yang dimayang halus (sekiranya ada)
tambahkan garam dan gula secukup rasa
jika suka rasa masam, boleh masukkan sekeping asam gelugur
masak sehingga pekat
sedia dihidangkan bersama nasi panas, ulam dan ikan kembung goreng.
Donut sosej
BAHAN-BAHAN :
500g tepung gandum
320 ml susu suam
1 tsp garam halus
3 tbsp gula
6 tbsp minyak jagung
1 tbsp yis segera Mauripan
1 paket sosej @secukupnya (potong 2, goreng tanpa minyak)
kuning telur +sedikit susu (untuk sapu)
CARA-CARA :
Di dalam mangkuk kecil, campurkan yis bersama susu suam dan sedikit gula.
Ketepikan dan biar sehingga berbuih.
Sementara itu, campurkan bahan-bahan lain ke dalam mesin pengadun dan gaul rata.
Kemudian masukkan adunan yis tadi dan adun sehingga adunan licin.
Masukkan ke dalam mangkuk yang telah di sapu sedikit minyak.
Biarkan naik sekali ganda.
Setelah itu, tumbuk-tumbuk doh untuk membuang gas.
Bentukkan dan masukkan sosej.
Biar naik sekali lagi.
Goreng tohor dan sedia dihidangkan.
(Saya membakarnya di dalam oven. Jika menggoreng tidak perlu untuk sapu kuning telur.)