Sayang anakku sayang....

 Ini nukilan anak sulung saya sewaktu berumur 5 tahun.
Sekarang dah berumur 13 tahun...segala surat2 dan cenderahati drp beliau semuanya saya simpan. Besok nak tunjuk kat cucu-cucu pulak.



 ha...ha....di samakan dengan ikan paus.

 kad raya...ki..ki...


 Paling menyentuh hati...harap2 kalau dah kawin besok pun Ibu tetap  No 1

Angah dan Abam Miki

Comelkan ...yang mana satu lagi comel ki...ki...
budak Miki ni sekarang dah comot, suka merayau. 2 hari lepas siap bwk balik kertas gam tikus. Siap ada bangkai tikus lagi melekat kat bontot hu...hu...
2-3 hari jugak la dok mandikan...gunting bulu..xmau hilang2 kesan gam.
Apa laa budak comot ni.....

Dapatkan kopi pak belalang di sini...

Untuk penggemar-penggemar kopi pak belalang...jika anda berada di Ampangan bolehlah berkunjung ke NURSAFAS di persiaran BAKAWALI. Dapatkan stok anda di sini. Berdekatan dengan STADIUM PAROI...bersebelahan dengan Pusat Rawatan GT HERBS.

Selamat maju jaya anakanda Nabil Yusuf...


 Gambar tahun lepas, semasa pendaftaran Nabil di YAYASAN AS SOFA 15DEC2015.
Anak yang sulung....diharap dapat menjadi contoh yang baik kepada adik-adik. Moga dapat membimbing ibu dan ayah juga ke arah kehidupan yang lebih diredhai...selamat berjuang anakku...DOA IBU SENTIASA BERSAMA MU...


Udang sambal manis bermadu

 BAHAN-BAHAN :
20 ekor udang sederhana besar
1 tbsp kicap pekat manis
2 tbsp madu
1 asam keping
8 biji belimbing buluh
sedikit minyak untuk menumis
garam secukup rasa

BAHAN KISAR :
segenggam cili kering (rebus)
8 tangkai cili api
1 labu bawang besar saiz sederhana
1 ulas bawang putih
secubit belacan

CARA-CARA :
 Panaskan minyak di dalam kuali.
Tumiskan bahan kisar bersama sedikit gula sehingga garing.
Masukkan udang, kicap, madu dan asam keping.
Tambahkan garam secukupnya, rasa apa yang kurang.
Setelah itu, masukkan belimbing buluh.
Masak hingga sebati.
Sedia dihidangkan.

Sayur lemak Kelantan

 BAHAN-BAHAN ;
1 ekor ikan selayang @ kembung kecil (bakar kosong)
1/2 labu bawang besar saiz kecil 
1 tsp lada hitam biji
2 batang serai (ketuk)
500 ml santan
2 ketul tauhu (potong 4)
1 tangkai cili merah (hiris kasar)
7 biji putik jagung (potong serong)
150g tauge (buang ekor)
sedikit kobis (hiris kasar)
garam dan gula secukup rasa

 CARA-CARA:
Tumbuk isi ikan bakar bersama bawang dan lada hitam.
Masukkan santan ke dalam periuk.
 Tambahkan bahan tumbuk, serai, putik jagung dan renihkan sehingga mendidih.
Kacau selalu.
Kemudian masukkan pula tauhu, bahan perasa dan kacau lagi.
Akhir sekali baru dimasukkan tauge dan cili merah.
Biarkan mendidih sekali lagi dan bolehlah dimatikan api.
Sedia dihidangkan.

Biasa-biasa je....

 Lama xkongsi juadah makan tengahari. Bukannya apa, tukang makan dah masuk asrama...tinggal kami yang kurang makan aje. Ni pun menu lama saja nak tayang. Sekarang makcik jarang cooking...xhabis. Minum kopi pak belalang pun dah kenyang sampai petang.
Masak lemak putih tauhu dan putik jagung, udang sambal manis belimbing buluh, ayam goreng cicah sambal kicap...ok ke???

SIRA PISANG NIPAH

BAHAN-BAHAN :
8 biji pisang nipah mengkal (belah 2)
1 1/2 c air
2 helai daun pandan (carik & simpul)
1 tsp pewarna kuning telur
7 tbsp penuh gula @ lebih (ikut citarasa)
secubit garam

CARA-CARA :
Susun pisang di dalam periuk.
Tambahkan bahan-bahan lain.
Renihkan di atas api sederhana sehingga pisang empuk dan air gula sedikit pekat.
Sedia dihidangkan untuk minum petang.