Cupcake pisang

 BAHAN-BAHAN :
7 biji pisang emas (lecek)
2 c tepung gandum (ayak)
1 tsp serbuk penaik (ayak)
secubit soda bikarbonat (ayak)
1/2 tsp garam (ayak)
2/3 c mentega
1/2 c gula kastor @ ikut citarasa
2 biji telur saiz A
1 tsp esen vanilla
1/4 c susu segar

CARA-CARA :
Krimkan mentega bersama gula hingga putih.
Masukkan telur sebiji demi sebiji. 
Adun hingga kembang.
Tambahkan pisang lenyek dan esen vanilla.
Kemudian masukkan bahan ayak berselang-seli dengan susu.
Kaup balik dan masukkan ke dalam acuan kertas.
Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu.
Sedia dihidangkan.

Biasa-biasa je

Padprik daging, ikan masin dan telur dadar...biasa-biasa je. Alhamdulillah.

Nasi goreng kampung


 BAHAN-BAHAN :
1 mangkuk besar nasi
1/2 labu bawang besar (tumbuk)
3 ulas bawang putih (tumbuk)
segenggam ikan bilis (tumbuk)
5 tangkai cili api @ secukupnya (ketuk)
2 biji telur
4 tangkai kacang panjang (hiris nipis)
garam secukup rasa
serbuk pati ayam jika suka
minyak untuk menumis

CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
Tumis bahan tumbuk hingga garing dan wangi.
Pecahkan telr dan gaul rata.
Masukkan nasi, kacang panjang, cili dan juga bahan perasa.
Kacau sebati dan sedia dihidangkan.

Saturday, May 28, 2016

Ayam panggang bbq

 BAHAN-BAHAN :
1/2 ekor ayam (potong 2)
4 tbsp sos cili
2 tbsp sos tomato
2 tbsp sos tiram
1 tbsp oregano
1 tbsp lada hitam (kisar)
1 tsp serbuk bawang putih
2 tsp serbuk paprika
1/2 tbsp serbuk pati ayam
garam secukup rasa
1 tbsp madu

CARA-CARA :
Perap ayam bersama semua bahan sekurang-kurangnya 1/2 jam. 
Lebih enak jika diperap semalaman.
Panggang di dalam ketuhar sehingga masak.
Enak dinikmati bersama salad dan koleslaw.

Biasa-biasa je....

Lauk biasa-biasa je..makanan sehari-hari. Ikan selar goreng kunyit, kangkung tumis kicap dan ayam masak kerutuk. Delicious....

Biasa-biasa je....

Sedapnya makan nasi dengan ikan singgang dan budu. Nikmat sungguh...

Ayam rendang pedas

 BAHAN-BAHAN :
6 ketul ayam
1 paket santan KARA +1 kotak air
air asam jawa secukup rasa
garam dan gula melaka secukup rasa
1 helai daun kunyit (carik)

BAHAN KISAR :
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 hiris lengkuas
1/2 inci halia
2 batang serai
15 tangkai cili kering (rebus)

CARA-CARA :
Masukkan ayam dan semua bahan ke dalam kuali kecuali daun kunyit.
Renihkan di atas api perlahan sehingga pekat.
Kacau selalu supaya tidak berkerak.
Tambahkan garam dan gula melaka secukup rasa.
Masukkan daun kunyit dan gaul rata.
Enak dihidangkan bersama nasi lemak @ ketupat palas.

Friday, May 27, 2016

Pizza

 BAHAN-BAHAN DOH :
3 ke 3 1/4c tepung gandum
1 paket yis mauripan 
1/2 c air suam2 kuku
3/4 c susu segar suam
2 tbsp minyak zaitun
1 1/2 tsp garam
1 tsp gula

CARA-CARA :
Campurkan gula dan ragi ke dalam bekas berisi air suam.
Ketepikan dan biar berbuih.
Sementara itu, campurkan semua bahan-bahan lain ke dalam mangkuk pengadun.
Masukkan bancuhan ragi dan adun.
Jika kurang air, boleh ditambah sedikit air. 
Begitu juga jika kurang tepung boleh ditambah sedikit tepung.
Setelah adunan kenyal dan licin, masukkan ke dalam mangkuk yang telah di sapu minyak.
Tutup dengan cling wrap.
Biarkan sehingga doh naik selama sejam.
Tumbuk2 doh untuk mengeluarkan gas.
Bentukkan ke dalam loyang yang telah di sapu minyak.
Sapukan sos spaghetti dan hiaskan dengan hiasan topping dan keju mengikut citarasa sendiri.
Biarkan naik sekali lagi dan sedia dibakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu.

Thursday, May 26, 2016

Ayam buku besar





 BAHAN-BAHAN :
1/2 ekor ayam (potong 2)
1/2 kotak santan KARA
2 tbsp serbuk kari daging
5 kuntum bunga cengkih
1 batang kayu manis
3 biji pelaga
garam dan gula melaka secukup rasa
1 asam gelugur
1 c air @ secukupnya
sedikit minyak untuk menumis

DIKISAR ;
2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia

CARA-CARA :
Panaskan minyak di dalam periuk. 
Tumis rempah tumis sehingga harum.
 
 masukkan bahan kisar
 masak sehingga garing
 masukkan pula rempah kari
 gaul rata dan masak hingga terbit minyak
 kemudian tambahkan santan dan air
 masak hingga mendidih. Masukkan juga asam keping
 kemudian, masukkan ayam  
 gaul rata dan perisakan secukupnya
 masak sehingga ayam empuk
 dan kuah pekat
 enak di makan bersama nasi @ dicicah bersama pulut.

Aiskrim buah naga


BAHAN-BAHAN :
1/2 tin susu cair
1 tin susu pekat manis
2 kotak kecil whip cream
secubit garam
3 biji buah naga merah (kisar)

CARA-CARA :
Renihkan semua bahan di atas api kecil sehingga suam.
Kisar menggunakan blender sehingga gebu. 
Masukkan ke dalam peti sejuk beku.
Setelah beku, keluarkan dan kisar lagi.
Bekukan sekali lagi. Jika ingin aiskrim yang lebih halus ..boleh ulangi langkah di atas.
Sedia dihidangkan.

Wednesday, May 25, 2016

Pasta spiral daging burger

BAHAN-BAHAN :
 1/2 paket pasta spiral (rebus 1/2 masak)
1 paket daging burger Ramly (dihancurkan)
1 labu bawang besar (didadu)
2 helai daun bay
1 tsp mix herbs
1/2 tbsp lada hitam kisar
1 tin sederhana pati tomato Duchef
sedikit air
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis

CARA-CARA :
Panaskan minyak di dalam periuk.
Tumis bawang yang telah didadu sehingga kekuningan.
Masukkan daging burger yang telah dilerai-leraikan.
Kemudian tambahkan pati tomato dan juga herba-herba.
Masak hingga keluar minyak.
Tambahkan air dan bahan perasa secukupnya.
Masak sehingga agak pekat.
Sebelum diangkat, masukkan pasta yang telah direbus 1/2 masak.
Renihkan sebentar dan sedia dihidangkan bersama parutan keju cheddar.

Asam rebus kembung dan betik



BAHAN-BAHAN :
2 ekor ikan kembung saiz besar (potong 2)
1/2 biji betik mengkal (rebus)
4 tangkai daun kesum
2 keping asam gelugur
2 gelas air @ secukupnya
garam dan gula secukup rasa
1 tbsp minyak untuk menumis 

DIKISAR :
1 tangkai cili merah
1/2 labu bawang besar
1/2 inci belacan bakar
1 tsp lada hitam @ ikut citarasa
1 batang serai kisar
1 hiris kunyit kisar

CARA-CARA : 
 Panaskan minyak di dalam periuk. 
Tumis bahan kisar
 sehingga wangi dan 
 terbit minyak
 tambahkan air secukupnya
 masak hingga mendidih
 kemudian masukkan bahan-bahan lain 
renihkan dan tambah bahan perasa secukupnya 
 tutup api dan 
 sedia dihidangkan bersama nasi panas dan pelengkap. 












Monday, May 23, 2016

Burger ikan


BAHAN-BAHAN :
5 biji roti bun (belah 2, sapu butter & grill)
2 keping fillet ikan Dory (potong 3)
1/2 tsp serbuk paprika
1/2 tsp herba dill kering
1/2 tsp serbuk allspice
garam secukup rasa
1 biji putih telur
5 tbsp tepung jagung
minyak untuk menggoreng

 BAHAN HIASAN:
hirisan timun jeruk
daun salad
hirisan tomato
mayonis
sos bbq
sos cili

CARA-CARA :
Perap isi ikan bersama paprika, dill, allspice dan juga sedikit garam.
Golekkan ke dalam tepung jagung, telur dan tepung jagung kembali.
Goreng di dalam minyak yang penuh.
Sedia dinikmati.

Saturday, May 21, 2016

Bubur Arab idea Kak Bam

 BAHAN-BAHAN :
2 c beras
1kg tulang lembu bercampur daging
1 kiub pati daging  
2 tbsp minyak sapi
2 tbsp serbuk kari daging baba's
1 batang lobak merah (dadu kecil)
1/2 labu bawang besar (hiris halus)
6 ulas bawang putih (hiris halus)
garam dan serbuk lada putih secukup rasa
daun sup dan daun bawang secukupnya
telur masin rebus
air secukupnya untuk merebus daging

 CARA-CARA :
 Rebus tulang bersama daging sehingga empuk dan terlerai dari tulang.
Ketepikan daging.
Rebus beras bersama air rebusan sehingga beras hancur. 
Masukkan lobak merah dadu.
Ketepikan.
Sementara itu, panaskan minyak sapi dan tumis bawang hiris hingga harum. 
Tambahkan serbuk kari dan tuangkan ke dalam periuk berisi bubur.
Gaul rata, masukkan kiub daging, garam, serbuk lada putih dan perasakan secukupnya.
Masukkan daging dan tulang, tabur daun sup dan daun bawang.
Sedia dihidangkan bersama telur masin.


Kek cawan coklat


 BAHAN-BAHAN :
2 biji telur gred A (80g)
125ml susu segar berperisa coklat
3/4 c gula kastor
1 tsp esen vanilla
1 c tepung berserbuk penaik (ayak)

CARA-CARA :
Putar telur bersama gula kastor dengan kelajuan tinggi sehingga putih dan pucat.
Perlahankan kelajuan dan masukkan tepung berselang seli dengan susu sedikit demi sedikit.
Masukkan juga esen vanilla.
Kaup balik dan masukkan ke dalam kertas muffin.
Masukkan ke dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu. 
Bakar sehingga masak.

Gulai ikan kekek dan pucuk paku

 BAHAN-BAHAN :
6 ekor ikan kekek masin (direndam bersama air garam)
6 biji terung telunjuk
1 ikat pucuk paku (ambil bahagian lembut)
500 ml santan dari sebiji kelapa
1 batang serai (ketuk)
1 keping asam gelugur
garam dan gula secukup rasa
DIKISAR :
5 ulas bawang merah
1 inci kunyit hidup
4 tangkai cili api

CARA-CARA :
 Jerang santan bersama bahan kisar dan serai.
Kacau selalu.
Masukkan bahan-bahan lain dan masak lagi.
 Tambahkan bahan perasa secukupnya.
Sedia dihidangkan.