Menu biasa je...tekak orang kampung....ada teresek jantung pisang (ni makanan tradisi kelate ni especially kalau ada bekwah), ada ikan nyok-nyok goreng kunyit, celur pucuk ubi (fresh dari kebun) dan juga sambal belacan limau kasturi. Alhamdulillah, jantung pisang sebiji tapi dapat byk gak siap boleh share ngan neber2. Rezeki ALLAH SWT.
Tuesday, January 15, 2013
Kue tiaw hitam basah-basah
BAHAN-BAHAN :
- 1 paket kue tiaw (dibasuh dan toskan)
- 2 genggam tauge
- 1 mangkuk kecil isi kupang
- kicap manis cap kipas udang secukupnya
- sos tiram secukupnya
- sedikit sos cili kimball
- kicap cair secukupnya (makcik xletak garam)
- sedikit kicap pekat
- sedikit air untuk kasi basah
- minyak untuk menumis
- 1/2 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- Panaskan minyak dan tumis bahan hiris hingga wangi. Masukkan kupang dan masak sebentar.
- Tambahkan kue tiaw dan juga bahan perasa. Masukkan sedikit air. Setelah kue tiaw agak lembut masukkan tauge. Kacau rata dan terus matikan api supaya tauge kekal rangup.
- Enak dihidangkan bersama cili potong dan juga perahan limau kasturi.
Pembetulan.....
Pembetulan ya ibu.....ai dah tumbuh gigi la ibu..ibu je yang xperasan sebab ai xpernah gigit ibu...tapi baru kuar sikit kat gusi bawah, nanti dah kuar panjang sikit ai try gigit ibu yaa...
geram btoi ai macamana ibu bole terlepas pandang anak bongsu ibu nie...hu...hu....
Nasi goreng hitam itu menawan
BAHAN-BAHAN :
- 2 cawan nasi
- sedikit isi petai (belah 2)
- kicap manis cap kipas udang secukup rasa
- sedikit kicap pekat
- garam jika perlu
- sedikit minyak untuk menumis
- sedikit daun sup dan daun bawang
- 4 ulas bawang putih
- 4 ulas bawang merah
- 2 tbsp udang kering
- 1 tangkai cili merah
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar sehingga garing. Masukkan nasi, petai, kicap dan gaul rata. Rasa dahulu, jika kurang masin baru masukkan garam.
- Setelah sebati rasanya bolehlah dihidangkan bersama drummet ayam segera dan juga soseeeej. Jangan lupa taburkan hirisan daun sup dan juga cili potong.