Udang goreng sambal

BAHAN-BAHAN :

  1. 20 ekor udang sederhana 
  2. 2 biji terung kecil (potong serong dan goreng sebentar)
  3. 1 sdb bawang putih kisar
  4. 1 sdb bawang merah kisar
  5. 2 sdb cili giling
  6. 1/2 biji tomato (dibaji)
  7. 3 tangkai cili hijau (tumbuk)
  8. 2 tangkai cili merah (tumbuk)
  9. sedikit belacan (tumbuk)
  10. garam dan gula secukup rasa
  11. sedikit minyak untuk menumis
CARA :

  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bahan tumbuk dan bawang hingga garing.
  2. Kemudian masukkan cili kisar dan masak hingga hilang bau cili.
  3. Masukkan udang dan tomato, kacau rata dan tambahkan garam dan juga gula.
  4. Sebelum diangkat masukkan terung yang telah digoreng tadi.
  5. Sedia dihidangkan. 

Bokchoy sos tiram

BAHAN-BAHAN :

  1. 2 paket bokchoy
  2. 1 biji cili merah (hiris)
  3. 3 ulas bawang putih (ketuk)
  4. sos tiram secukupnya
  5. sedikit minyak untuk menumis
CARA :

  1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih hingga wangi. Masukkan bokchoy, cili merah dan sos tiram.
  2. Kacau goreng sebentar dan sedia dihidangkan.