SUMBER : VARIASI MASAKAN PANTAI TIMUR
OLEH : PN. NORZAILINA NORDIN
BAHAN-BAHAN :
- 4 ekor ikan kerisi
- 1 biji timun ladang / timun kuning
- 1 biji tomato (hiris)
- 450 ml air
- 1 keping asam gelugur
- 1 sdt gula pasir
- garam secukup rasa
BAHAN (A) DIKISAR :
- 5 tangkai cili kering (dibuang biji dan direndam)
- 3 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 2 cm halia
- 2 cm kunyit hidup
CARA MEMBUAT :
- Buang empulur timun dan potong 5 cm panjang dan 1 cm lebar. Ketepikan.
- Masukkan bahan (A), air, asam gelugur, gula pasir dan garam ke dalam periuk. Masak hingga mendidih.
- Bubuh ikan dan timun. Kacau sekali-sekala hingga ikan masak dan timun empuk.
- Tambah garam jika perlu, kemudian angkat.