Monday, June 27, 2011

Nasi goreng buncis

BAHAN-BAHAN :

  • 1 pinggan nasi
  • 2 ulas bawang merah + 2 ulas bawang putih (hiris)
  • 6 batang buncis (hiris nipis)
  • 1/2 cawan isi ayam goreng kunyit
  • 1/2 biji cili merah (hiris)
  • sedikit garam dan serbuk pati ayam
  • minyak untuk menumis
CARA-CARA :
  • Panaskan minyak, tumis bawang hingga wangi, kemudian masukkan nasi dan bahan lain. Masak hingga buncis sedikit layu. Sedia dihidangkan.

Bendi masak kicap berudang

BAHAN-BAHAN :

  • 10 batang bendi (basuh, toskan hingga kering & potong 2)
  • 10 ekor udang
  • 1 batang cili merah (hiris)
  • 3 ulas bawang merah + 3 ulas bawang putih (hiris)
  • kicap manis secukupnya
  • garam secukup rasa
  • sedikit air asam jawa
  • sedikit minyak untuk menumis
CARA-CARA :
  • Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bawang hingga garing. Masukkan udang, goreng sekejap. Tambahkan semua bahan lain dan masak lagi hingga bendi kecut tetapi tetap rangup. Sedia dihidangkan.

Nasi kari berudang

BAHAN-BAHAN :

  • 3 cawan beras basmati (dicuci, rendam 20 minit & toskan)
  • 500 gm udang besar
  • 6 ulas bawang merah + 3 ulas bawang putih + 3 cm halia (kisar)
  • sedikit rempah tumis
  • 2 batang serai (ketuk)
  • 3 sdb  serbuk kari daging
  • 1 paket cendawan tiram
  • 2 tangkai daun kari
  • 1/2 sdb serbuk pati ayam
  • 1 sdk biji lada hitam
  • garam secukup rasa
  • 2 sdb minyak sapi
  • 2 cawan air
  • 1 tin susu cair + jus dari 1 biji limau nipis (tairu)
CARA-CARA :

  • Panaskan minyak sapi di dalam periuk nasi, tumiskan bahan kisar, serai dan rempah tumis sehingga wangi dan garing. Masukkan rempah kari dan lada hitam, masak lagi hingga pecah minyak.
  • Kemudian masukkan air dan udang. Biar hingga mendidih. Tambahkan susu cair, cendawan dan bahan perasa, masukkan beras. Setelah air beras agak kering, taburkan daun kari dan masak hingga nasi tanak.
  • Enak dimakan bersama acar buah.