BAHAN-BAHAN :
- 1 pinggan nasi
- 2 ulas bawang merah + 2 ulas bawang putih (hiris)
- 6 batang buncis (hiris nipis)
- 1/2 cawan isi ayam goreng kunyit
- 1/2 biji cili merah (hiris)
- sedikit garam dan serbuk pati ayam
- minyak untuk menumis
CARA-CARA :
- Panaskan minyak, tumis bawang hingga wangi, kemudian masukkan nasi dan bahan lain. Masak hingga buncis sedikit layu. Sedia dihidangkan.
BAHAN-BAHAN :
- 10 batang bendi (basuh, toskan hingga kering & potong 2)
- 10 ekor udang
- 1 batang cili merah (hiris)
- 3 ulas bawang merah + 3 ulas bawang putih (hiris)
- kicap manis secukupnya
- garam secukup rasa
- sedikit air asam jawa
- sedikit minyak untuk menumis
CARA-CARA :
- Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bawang hingga garing. Masukkan udang, goreng sekejap. Tambahkan semua bahan lain dan masak lagi hingga bendi kecut tetapi tetap rangup. Sedia dihidangkan.
BAHAN-BAHAN :
- 3 cawan beras basmati (dicuci, rendam 20 minit & toskan)
- 500 gm udang besar
- 6 ulas bawang merah + 3 ulas bawang putih + 3 cm halia (kisar)
- sedikit rempah tumis
- 2 batang serai (ketuk)
- 3 sdb serbuk kari daging
- 1 paket cendawan tiram
- 2 tangkai daun kari
- 1/2 sdb serbuk pati ayam
- 1 sdk biji lada hitam
- garam secukup rasa
- 2 sdb minyak sapi
- 2 cawan air
- 1 tin susu cair + jus dari 1 biji limau nipis (tairu)
CARA-CARA :
- Panaskan minyak sapi di dalam periuk nasi, tumiskan bahan kisar, serai dan rempah tumis sehingga wangi dan garing. Masukkan rempah kari dan lada hitam, masak lagi hingga pecah minyak.
- Kemudian masukkan air dan udang. Biar hingga mendidih. Tambahkan susu cair, cendawan dan bahan perasa, masukkan beras. Setelah air beras agak kering, taburkan daun kari dan masak hingga nasi tanak.
- Enak dimakan bersama acar buah.