BAHAN-BAHANNYA :
- 8 biji roti kentang (rendam dan tapis)
- 1/2 tin susu pekat manis
- 1/2 paket santan kara
- 4 biji telur
- secubit garam
- daun pandan
CARA-CARANYA :
- Kisar semua bahan sehingga hancur dan tapis.
- Lengser acuan dengan mentega dan bolehlah dibakar di dalam ketuhar sehingga garing.
BAHAN-BAHANNYA :
- 1/2 paket tempe (hiris nipis &goreng)
- segenggam ikan bilis (goreng garing)
- 2 ulas bawang putih + 3 ulas bawang merah (tumbuk)
- 10 biji cili api + 2 biji cili hijau (tumbuk)
- garam dan sedikit gula
- minyak untuk menumis
CARA-CARANYA :
- Tumis bahan tumbuk sehingga garing. Masukkan sedikit garam dan gula, matikan api.
- Apabila bahan sambal agak sejuk, gaulkan tempe dan ikan bilis. (ini bagi mengekalkan kerangupan ikan bilis)
- Sedia dihidangkan.
BAHAN-BAHANNYA :
- 1 mangkuk nasi
- 4 ulas bawang merah + 3 ulas bawang putih (hiris)
- 1 cawan lebihan daging goreng kunyit
- 10 ekor udang goreng
- 1 sdb cili boh
- 1 batang sosej (hiris bulat)
- kicap manis secukupnya
- garam secukup rasa
- sedikit minyak untuk menumis
CARA-CARANYA :
- Panaskan minyak, tumis bawang hiris hingga wangi. Masukkan cili boh, kacau rata kemudian tambahkan sosej. Setelah itu bolehlah masukkan nasi dan bahan-bahan lain. Sebelum memasukkan garam rasa dahulu.
- Bolehlah diangkat dan dihidangkan.
SUMBER : 1000 RESIPI UNGGUL CITARASA MALAYSIA
OLEH : CHEF ZAIDAH MOHD NOOR
HIDANGAN 6
MASA 1 1/2 JAM
- BAHAN-BAHAN :
- 100 gm mentega
- 125 gm gula halus
- 3 biji telur
- 5 sdb susu pekat
- 175 gm tepung naik sendiri
- 25 gm serbuk koko
- 1 sdk esen vanilla
- 1 sdk perisa oren
- CARA :
- Pukul mentega dengan gula sehingga kembang. Masukkan telur dan susu pekat. Kacau rata. Tambah tepung dan kacau sehingga sebati.
- Bahagi adunan kepada 2. Campurkan serbuk koko dan esen vanilla ke dalam satu bahagian. Campurkan sebahagian lagi dengan perisa oren. Tuangkan adunan berselang-seli ke dalam acuan berukuran 18cm x 18cm. Bakar pada suhu 170'c (330'f) selama 40 minit sehingga masak.