Friday, June 3, 2011

Bingka roti

BAHAN-BAHANNYA :
  • 8 biji roti kentang (rendam dan tapis)
  • 1/2 tin susu pekat manis
  • 1/2 paket santan kara
  • 4 biji telur
  • secubit garam
  • daun pandan
CARA-CARANYA :
  • Kisar semua bahan sehingga hancur dan tapis.
  • Lengser acuan dengan mentega dan bolehlah dibakar di dalam ketuhar sehingga garing.

Tempe goreng pedas

BAHAN-BAHANNYA :
  • 1/2 paket tempe (hiris nipis &goreng)
  • segenggam ikan bilis (goreng garing)
  • 2 ulas bawang putih + 3 ulas bawang merah (tumbuk)
  • 10 biji cili api + 2 biji cili hijau (tumbuk)
  • garam dan sedikit gula
  • minyak untuk menumis
CARA-CARANYA :
  • Tumis bahan tumbuk sehingga garing. Masukkan sedikit garam dan gula, matikan api.
  • Apabila bahan sambal agak sejuk, gaulkan tempe dan ikan bilis. (ini bagi mengekalkan kerangupan ikan bilis)
  • Sedia dihidangkan. 

Nasi goreng kicap

BAHAN-BAHANNYA :
  • 1 mangkuk nasi
  • 4 ulas bawang merah + 3 ulas bawang putih (hiris)
  • 1 cawan lebihan daging goreng kunyit
  • 10 ekor udang goreng
  • 1 sdb cili boh
  • 1 batang sosej (hiris bulat)
  • kicap manis secukupnya
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menumis
CARA-CARANYA :
  • Panaskan minyak, tumis bawang hiris hingga wangi. Masukkan cili boh, kacau rata kemudian tambahkan sosej. Setelah itu bolehlah masukkan nasi dan bahan-bahan lain. Sebelum memasukkan garam rasa dahulu.
  • Bolehlah diangkat dan dihidangkan.

Kek zebra


SUMBER :  1000 RESIPI UNGGUL CITARASA MALAYSIA
OLEH :  CHEF ZAIDAH  MOHD NOOR
HIDANGAN 6  
MASA 1 1/2 JAM


  • BAHAN-BAHAN :
  • 100 gm mentega
  • 125 gm gula halus
  • 3 biji telur
  • 5 sdb susu pekat
  • 175 gm tepung naik sendiri
  • 25 gm serbuk koko
  • 1 sdk esen vanilla
  • 1 sdk perisa oren
  • CARA :
  • Pukul mentega dengan gula sehingga kembang. Masukkan telur dan susu pekat. Kacau rata. Tambah tepung dan kacau sehingga sebati.
  • Bahagi adunan kepada 2. Campurkan serbuk koko dan esen vanilla ke dalam satu bahagian. Campurkan sebahagian lagi dengan perisa oren. Tuangkan adunan berselang-seli ke dalam acuan berukuran 18cm x 18cm. Bakar pada suhu 170'c (330'f) selama 40 minit sehingga masak.