BAHAN-BAHAN:-)
1. 3 pokok sawi (dipotong-potong)
2. 1/2 biji bawang besar merah (hiris halus)
3. 3 ulas bawang putih (diketuk)
4. sedikit halia (diketuk)
5. 5 batang isi ketam (dipotong 4)
6. serbuk lada sulah secukupnya
7. garam secukupnya
8. 2 gelas air
9. sedikit minyak untuk menumis
CARA-CARA MEMBUATNYA:-)
- Panaskan minyak, tumis bawang dan halia hingga wangi dan terbit aroma.Masukkan air tunggu hingga air mendidih.Kemudian masukkan sawi, isi ketam dan bahan perasa. Masak sekejap dan bolehlah matikan api.Sedia dihidangkan.
BAHAN-BAHAN:-)
500 gm daging tenderloin
sedikit garam & serbuk kunyit
sedikit kordial asam jawa
****semua bahan digaul dan diperap sebentar****
****panggang sehingga masak****
Air asam jawa
BAHAN-BAHAN:-)
1. segenggam asam jawa baru (dlm bentuk bunjut.byk kat pekan rabu)
2. 1 biji bawang besar merah (belah 4, hiris halus)
3. cili api ikut citarasa (hiris)
4. tomato (jika ada, hiris)
5. 1/2 sdb serbuk belacan
6. 1 sdb sambal belacan
7. garam dan gula secukupnya
8. 1/2 cawan air (utk perah asam)
****semua bahan digaul bersama hingga sebati****