- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 1/2 biji kobis bulat (dipotong-potong)
- 5 ulas bawang merah (dihiris)
- 2 ulas bawang putih (dihiris)
- 1 inci halia (dihiris)
- 1 biji cili merah (dihiris)
- 1/2 biji tomato (dipotong kecil)
- sedikit isi ayam
- garam secukup rasa
- minyak untuk menumis
- CARA-CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan minyak, tumis bahan hiris hingga wangi.Masukkan isi ayam,masak hingga berubah warna.Masukkan kobis,cili dan tomato serta garam.Kacau rata.Masak sehingga kobis agak layu.
- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 10 ekor sotong (jangan dibuang dakwat)
- 5 batang serai (diketuk)
- 2 ulas bawang putih (diketuk)
- air separas dengan sotong
- garam secukupnya
- CARA-CARA MEMBUATNYA :-)
- Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Masak di atas api yang perlahan hingga masak.
- Sedia untuk dihidangkan.
- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 1 ekor ayam (dipotong 6)
- 2 ulas bawang merah (ditumbuk & perap dengan ayam)
- 2 cm halia (ditumbuk & perap dengan ayam)
- BAHAN UNTUK KUAH :-)
- 10 ulas bawang merah (ditumbuk)
- 2 cm halia (ditumbuk)
- 2 batang serai (diketuk)
- 1 biji kelapa (ambil santan pekat)
- garam dan gula secukup rasa
- sedikit serbuk belacan
- 1 keping asam gelugur
- sedikit tepung beras @ tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air)
- CARA-CARA MEMBUATNYA :-)
- Ayam dilumur bersama sedikit garam dan bahan perap sebelum dibakar @ digoreng.
- Campurkan semua bahan untuk kuah kecuali tepung jagung.Reneh di atas api yang perlahan sehingga agak pekat dan masukkan bancuhan tepung jagung.
- Setelah masak, curahkan keatas ayam yang sedang dibakar sedikit demi sedikit sambil ayam tadi dibalik-balikkan.
- Hidangkan bersama kuah yang selebihnya.
- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 1/2 kg beras pulut (direndam semalaman)
- 1/2 biji kelapa parut muda (digaul dengan sedikit garam)
- ikan gelama masin secukupnya (digoreng)
- CARA-CARA MEMBUATNYA :-)
- Untuk menanak pulut : masukkan air separas dengan beras pulut kedalam periuk.Tanak dengan api yang perlahan sehingga masak.
- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 1/2 kg udang besar (dibersihkan dan dibuang urat)
- 5 ulas bawang merah (ditumbuk)
- 2 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 1 inci halia (ditumbuk)
- sedikit belacan (ditumbuk)
- 2 cm kunyit hidup (ditumbuk)
- 3 batang serai (diketuk)
- 2 sdb cili kisar
- sedikit serbuk jintan manis,jintan putih dan lada hitam
- santan pekat dari sebiji kelapa
- 2 biji kentang (dipotong kecil)
- 2 biji cili hijau (dibelah 2)
- garam dan gula secukup rasa
- minyak untuk menumis
- CARA-CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk dan serai hingga wangi.Masukkan cili kisar dan bahan rempah,kacau hingga pecah minyak.
- Tambahkan kentang dan sedikit air,tunggu hingga kentang empuk.Kemudian masukkan udang dan santan.Kacau selalu agar santan tidak pecah minyak.Masukkan bahan perasa dan cili hijau.Bolehlah diangkat dan dihidangkan