- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 1/2 ekor ayam (dipotong kecil)
- 3 ulas bawang putih (dikisar)
- 4 ulas bawang merah (dikisar)
- 1 inci halia (dikisar)
- 1 biji cili hijau (dikisar)
- sebatang serai (diketuk)
- 2 biji cili hijau (dibelah 2)
- 1/2 biji bawang besar (dipotong baji)
- 2 biji kentang (dibelah 8)
- 1 biji tomato (dipotong 4)
- 2 sdb rempah kurma (digaul bersama sedikit air)
- 1 batang kulit kayu manis,2 kuntum bunga lawang,2 kuntum cengkih, 3 pelaga
- santan dari sebiji kelapa
- 2 keping asam gelugur
- garam dan gula secukup rasa
- minyak untuk menumis
- CARA-CARA MEMBUATNYA :-
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar dan rempah tumis sehingga garing.Masukkan rempah kurma dan kacau hingga rempah masak.
- Kemudian masukkan ayam dan kentang biarkan seketika. Tunggu hingga ayam berubah warna.
- Masukkan pula santan dan asam gelugur,kacau sebati.
- Apabila ayam dan kentang telah empuk masukkan tomato, cili hijau, garam dan juga gula secukup rasa.
- Sedia untuk dihidang.
- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 4 biji pisang awak a.k.a kebatu (dibelah 2)
- 1/2 cawan gula
- secubit garam
- 5 helai daun pandan (disimpul)
- 2 kuntum bunga cengkih
- sedikit air (paras pisang)
- CARA MEMBUATNYA :-)
- Susun pisang ke dalam periuk.Masukkan semua bahan lain dan masak di atas api yang sederhana sehingga pisang empuk dan kuah likat.
- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 1 ikat kangkung (dicuci dan dipotong-potong)
- 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 4 ulas bawang merah (ditumbuk)
- sebesar ibu jari belacan (ditumbuk)
- 2 biji cili merah (ditumbuk)
- 4 ekor sotong (dibersihkan dan dipotong bulat)
- sedikit sos tiram
- sedikit kicap manis
- garam sekiranya perlu
- minyak untuk menumis
- CARA-CARA MEMBUATNYA :)-
-
- Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk sehingga naik bau dan garing.Masukkan sotong masak hingga air sotong kering.
- Tambahkan sos, masukkan kangkung dan kacau rata.Masak sekejap.Bolehlah dihidangkan.