- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 1/2 ekor ayam (potong 12 bahagian )
- 3 ulas bawang putih (dicincang halus)
- 1/2 labu bawang besar (dipotong panjang)
- 1/2 biji lada benggala merah (dipotong panjang)
- 1/2 sdb sos tiram
- 1/4 sdk garam
- 1/4 sdk serbuk lada sulah
- 250 ml air
- 1 tangkai daun ketumbar (dicincang halus)
- 1 tangkai akar ketumbar (dicincang halus)
- 1 sdb minyak untuk menumis
- CARA MEMBUATNYA :
- Lumurkan ayam dalam campuran 1/2 sdk garam dan 1/2 sdk air perahan lemon.Ketepikan.
- Tumis bawang putih dan bawang besar hingga terbit aroma.Masukkan ayam.Kacau hingga berubah warna.
- Masukkan lada benggala merah,sos tiram,garam dan serbuk lada sulah.Kacau rata.Tuangkan air.Masak sehingga matang dan menyerap.
- Masukkan daun ketumbar dan akar ketumbar.Masak sehingga matang.
- Bolehlah dihidangkan. (p/s : masak ayam di atas api yang kecil agar dapat meresap)
Tuesday, March 1, 2011
ayam tumis ketumbar
Sumber : Majalah Sedap
laksa pendek goreng
- Panaskan minyak di dalam kuali,masukkan bahan -bahan yang ditumbuk dan cili boh.Masak sehingga garing.
- Masukkan bebola ikan dan laksa pendek.Kacau rata,jika kering masukkan sedikit air.Tambahkan semua sos dan pecahkan telur.Tunggu hingga telur mengental barulah dikacau.
- Sebelum diangkat masukkan tauge hijau. Hiaskan dengan sedikit cili merah.
- Bolehlah dihidangkan.
bihun putih
- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 1/2 paket bihun
- 1/2 cawan isi ayam yang telah direbus
- 10 biji bebola ikan (dibelah 2)
- 1 paket sawi bunga
- sedikit kucai
- setengah batang karot (dipotong seperti batang mancis)
- 1 biji cili merah (dihiris)
- 5 ulas bawang merah (ditumbuk)
- 4 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 1/2 sdk lada putih (ditumbuk)
- garam dan sedikit serbuk perasa
- minyak untuk menumis
- hirisan timun dan sambal kicap untuk menghidang
- CARA MEMBUATNYA :
- Panaskan minyak di dalam kuali,masukkan bahan -bahan yang ditumbuk.Masak sehingga garing.
- Masukkan ayam dan bebola ikan, tunggu hingga naik bau.Tambahkan karot dan bihun,masukkan juga sedikit air rebusan dan bahan perasa.
- Apabila karot dan bihun agak lembut masukkan sawi dan kucai. Hiaskan dengan sedikit cili merah.
- Bolehlah dihidangkan.