- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 400 gm daging (direbus dan dihiris nipis)
- 2 biji kentang (dipotong 4)
- santan dari sebiji kelapa
- 2 cm halia (dimayang)
- 3 ulas bawang putih (dimayang)
- 5 biji bawang merah (dimayang)
- 2 inci kulit kayu manis
- 4 biji cengkih
- 4 biji pelaga
- 2 kuntum bunga lawang
- setangkai daun kari
- 1 sdb cili boh/ serbuk cili
- 2 sdb rempah kari daging
- air asam jawa secukupnya
- garam dan gula secukup rasa
- CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan minyak,tumis bwg putih , bawang merah,halia, rempah tumis dan daun kari sehingga harum.
- Masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan sedikit air,masukkan juga cili boh dan biarkan hingga naik minyaknya.
- Masukkan daging bersama sedikit air rebusan.Masukkan kentang dan kacau rata.Tunggu sehingga kentang empuk.
- Tuangkan santan,kacau dan biarkan mendidih sebentar.Masukkan pula air asam jawa dan bahan-bahan perasa secukup rasa.
- Apabila kuah menjadi sedikit pekat,bolehlah diangkat dan dihidangkan.